6 tips om te besparen in je bedrijfsgebouw

De energieprijzen gaan door het dak en torenhoge energierekeningen zijn helaas aan de orde van de dag. Thuis zijn we allemaal zo zuinig mogelijk en bedenken we manieren om energie te besparen, maar dat kan in je bedrijfsgebouw natuurlijk ook! Hier valt letterlijk en figuurlijk nog heel veel winst te behalen.

1. Hou de regelingen voor bedrijven vanuit de overheid in de gaten

In de Miljoenennota is een reservering opgenomen voor een tijdelijk prijsplafond en een noodfonds voor bedrijven. Er liggen voorstellen om de energie-investeringsaftrek (EIA), de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Milieu-investeringsaftrek aantrekkelijker te maken voor bedrijven. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft!

2. Vervang oude verlichting

Loop eens een rondje door het bedrijfsgebouw met je ogen op het plafond gericht. Waarschijnlijk zie je dan een heleboel tl-balken hangen. Ouderwets en energievretend. Vervang de tl’s, pl’s en alle gloeilampen door ledverlichting. Daarvoor zijn verschillende armaturen te koop, maar heb je ook al eens aan ledpanelen in je plafondplaten gedacht? Een hele mooie en energiezuinige oplossing.

Ben je met je verlichting bezig? Kies dan meteen voor een systeem met een aanwezigheid- en daglichtregeling. Zo blijven je lampen niet onnodig branden op momenten dat er niemand is, of dat het simpelweg niet nodig is.

3. Reduceer je nachtverlichting

Heb je enig idee hoeveel lampen er ’s nachts nog branden in het gebouw Naast de noodverlichting en de vluchtwegsignalering, zijn dat er waarschijnlijk nog best veel. Vraag je af hoe noodzakelijk die verlichting op dat moment is. Kan het ook zonder? Of misschien met de helft minder? Dit kan gemakkelijk aangepast worden via het gebouwbeheersysteem van het gebouw.

4. Installeer tijdklokken

Computers en beeldschermen staan vaak veel langer aan dan nodig. Terwijl je heel eenvoudig een energiebesparende modus in kunt stellen. De apparaten gaan dan op stand-by, of helemaal uit, als ze een bepaalde tijd niet gebruikt worden. Ook koffie- en frisdrankautomaten, het ventilatiesysteem en bijvoorbeeld kopieerapparaten kun je van een tijdklok voorzien. Zonde om die de hele nacht aan te laten staan! Het sluipverbruik en nachtverbruik is groter dan je denkt.

5. Laat de cv-installatie goed inregelen

Wacht niet tot de volgende onderhoudsbeurt, maar bel de monteur meteen even. Deze kan je cv-installatie opnieuw voor je inregelen. Vanaf hoe laat moet het gebouw warm en comfortabel zijn? En wanneer is dat niet (meer) nodig? Overweeg ook om de temperatuur een graadje lager te zetten, net als thuis. Want alle kleine beetjes helpen.

6. Isoleer je cv-leidingen

In bedrijfsgebouwen staat de cv-ketel vaak ver van de radiotoren vandaan. Via leidingen wordt het warme water door het hele gebouw getransporteerd. En dat geeft warmteverlies. Door de leidingen goed te isoleren, ga je dat zoveel mogelijk tegen. Het kost dan aanmerkelijk minder energie om de juiste ruimtes comfortabel warm te houden.

Wil je weten wat je binnen jouw bedrijf nog meer kunt doen om energie te besparen en te verduurzamen? Cequra geeft je graag passend energie-advies. Lees meer over onze mogelijkheden.

Scroll naar boven