Besparen op energieverbruik

Welke subsidies zijn er voor verduurzaming van je bedrijfsgebouw?

Heb jij al nagedacht over hoe je kunt besparen op energieverbruik en over het verduurzamen van je gebouw? Verstandig, want dat ben je wettelijk verplicht. Het is belangrijk voor de toekomst van de aarde.  En ook voor de portemonnee van je onderneming, laten we eerlijk zijn.

Jij kan meehelpen

Als je vastgoedbeheerder of -eigenaar bent, dan ben je vast bekend met het Klimaatakkoord. Daarin staat onder andere dat de CO2-uitstoot in Nederland drastisch omlaag moet. In het Klimaatakkoord staat dat de uitstoot van CO2 in 2050 landelijk 95% minder moet zijn, dan in 1990 het geval was. Het gaat stapsgewijs en daarom staat er voor 2030 al een daling van 49% op de planning. Jij kan meehelpen.

Vanaf 2023: Energielabel C

Echt ingewikkeld is het eigenlijk niet eens. Tenminste, als je weet wat je te doen staat. Zo is er een nieuw energielabel voor bedrijfsgebouwen. Dat label laat zien hoe energiezuinig het pand is en wat er gedaan kan worden om te verduurzamen. Vanaf januari 2023 moeten alle utiliteitsgebouwen van minimaal 100 m2 voorzien zijn van energielabel C. Regel je het niet? Dan riskeer je een forse boete.

Wettelijk verplicht

Verbruik je met je gebouw meer dan 50.000 kWh elektriciteit, dan ben je het sowieso wettelijk verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregelen mogen maximaal een terugverdientijd van 5 jaar hebben. Een regel die hier mee samenhangt, is de informatieplicht. Dit houdt in dat je moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je daadwerkelijk hebt uitgevoerd.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je gebruik maken van een aantal overheidssubsidies en belastingregels die het allemaal een stuk eenvoudiger maken. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling die direct financieel voordeel biedt op het moment dat je investeert in duurzame energie en energiebesparende maatregelen. Ook mag je een extra bedrag aftrekken van je winst.

MIA/Vamil

Ben je van plan te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Onderzoek dan of je gebruik kunt maken van een fiscaal voordeel met de MIA/Vamil.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Verder is er een Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dit is een subsidie voor de aanschaf van een zonneboiler of een warmtepomp. Wil je deze subsidie gebruiken voor kleinschalige windturbines of zonnepanelen? Dan is snel handelen gewenst. Die specifieke aanvraag kan namelijk nog tot en met eind 2023 ingediend worden.

Cequra ontzorgt

Wie meer wil weten over de subsidiemogelijkheden, kan aankloppen bij een adviseur in het verduurzamen van bestaande bouw. Bij Cequra bijvoorbeeld. Cequra komt met plezier bij je langs om te inspecteren wat in jouw situatie het beste is om te doen. Denk hierbij aan dubbel glas, isolatie van muren, vloeren en leidingen. Ook checkt Cequra de elektrische installatie, de Cv-ketel en je totale energieverbruik. Weet je na onderzoek en advies wat je gaat doen, dan kan je eveneens rekenen op Cequra. Dat heet ontzorgen. 

Wil je exact weten van welke subsidies jij gebruik kunt maken voor een zuinige toekomst? Speel op zeker en kies voor Cequra!

Scroll naar boven