Een dag uit het leven van een inspecteur elektrotechniek

Een inspecteur elektrotechniek controleert de veiligheid van elektrische installaties. Een baan met veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Maar wat doet zo iemand nou allemaal op een dag? Volg Robert Hendriks op zijn werkdag:

8.00 uur: Goedemorgen!

Robert begint met een nieuwe opdracht. De klant, een winkeleigenaar, heeft Cequra ingehuurd voor een technische check. Vandaag is Robert bijna de hele dag bezig met die inspectie en het maken van de bijbehorende rapportage. Dit is een relatief kleine opdracht.

Eerder werkte Robert voor Cequra al bij de Hema, Etos, verschillende scholen, een gemeentehuis, kantoren en een logistiek centrum. Bij grote bedrijven duurt een complete inspectie soms wel 2 tot 4 weken. Want Letterlijk alle technische installaties moeten gezien en gekeurd worden.

Robert stelt zich voor en vertelt hoe de komende dag er zo’n beetje uit gaat zien. Hij moet alle leidingen en kabels bekijken en doormeten en dit heeft natuurlijk wat gevolgen voor het personeel of de klanten van een bedrijf. Soms moeten bepaalde systemen namelijk even plat om ze goed te kunnen controleren. Samen overleggen ze hoe de dag voor iedereen zo prettig mogelijk kan verlopen. Robert wil de klant natuurlijk zo min mogelijk tot last zijn tijdens zijn inspectie.

9.00 uur: meten maar

Robert heeft een iPad bij zich, waarop precies staat welke elektrotechnische installaties er aanwezig zijn en welke onderdelen gecheckt moeten worden. Elke meting kan hij gemakkelijk invoeren en afvinken. Dat werkt ontzettend handig. Aan de slag dus maar!

Tijdens de opleiding Elektrotechniek niveau 4 op het MBO heeft Robert alles geleerd over de installaties die hij nu keurt. Daarnaast heeft hij via Cequra aanvullende opleidingen gevolgd, waardoor hij nu naast SCIOS Scope 8, ook Scope 10 en Scope 12 op zak heeft. Dat betekent dat hij ook zonnepanelen mag installeren en keuren. Dit zorgt voor nog meer afwisseling in zijn werk.

12.00 uur: lunchtijd

Als inspecteur elektrotechniek werk je zelfstandig, maar toch ben je nooit alleen. Je ontmoet iedere keer weer andere mensen en je leert veel verschillende bedrijven kennen. Dat is ook één van de leukste aspecten van het werk, vindt Robert. Daarom sluit hij tijdens de lunch regelmatig aan bij het personeel van het bedrijf waar hij dan is. Een gezellig babbeltje ontstaat dan heel gemakkelijk. Robert vertelt graag over zijn werk en de meeste mensen zijn er oprecht geïnteresseerd in. Zeker als hij het heeft over zijn thermische camera.

13.00 uur: signaleren en rapporteren

Nadat alle metingen zijn verricht, zoekt Robert even een rustige plek om te gaan zitten. Hier werkt hij meteen de rapportage uit, die naar de opdrachtgever verstuurd wordt. Door de dag heen heeft hij foto’s van bepaalde situaties gemaakt, die hij verwerkt in het rapport. Daarnaast beschrijft hij natuurlijk in welke staat de technische installaties verkeren en schat hij risicofactoren in.

Is alles tiptop in orde? Dan meldt Robert de opdracht af bij SCIOS. Zijn er gebreken? Dan wordt dat ook gemeld en krijgt het bedrijf drie maanden de tijd om alles in orde te (laten) maken. Robert komt dan terug voor een herbeoordeling. Hij maakt dan foto’s van de nieuwe, veilige situatie en schrijft een herstelverklaring. Dat gaat eigenlijk altijd in goede harmonie. Komt vast doordat hij zich niet opstelt als politieagent, maar als veiligheidsmedewerker.

Levensgevaarlijke situaties worden natuurlijk wel meteen gemeld. Zoals die ene keer tijdens het ontbijt in een hotel. Een gloeiende zekering in de meterkast moest direct vervangen worden. Maar de hoteleigenaar wilde de groep niet uitzetten, omdat het ontbijt nog in volle gang was. Zijn oplossing: we zetten wel even iemand bij de meterkast die oplet of er geen brand uitbreekt… Nou, nee dus!

15.00 uur: overleg op de zaak

Nadat Robert de rapportage heeft ingediend en de opdracht is afgemeld, rijdt hij naar het kantoor van Cequra. Hij komt hier één keer per maand voor een overleg. Het is altijd leuk om de andere inspecteurs even te zien en bij te praten. Ze wisselen ervaringen uit, bespreken eventuele knelpunten en de voortgang van hun werk. Prima manier om zo de werkdag af te sluiten.

16.30: naar huis

Onderweg naar huis bedenkt Robert zich dat hij toch eigenlijk wel het allermooiste beroep van de wereld heeft. Alhoewel… misschien kan hij over een aantal jaar wel doorgroeien naar de functie van energieadviseur!

Collega van Robert worden?

Wil jij net zo’n leuke baan als Robert? Dat komt goed uit! Wij hebben plaats voor een collega inspecteur elektrotechniek. Kom je kennismaken? Je bent van harte welkom.

Klik hier om de vacature te bekijken…

Scroll naar boven