Wat levert een Scope 10-keuring op?

Wat is een Scope 10-keuring?

Scope 10 is de driejaarlijkse inspectie van de elektrische installaties die de brandverzekering van veel bedrijven eist. Voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven, autodealers en garages, drukkerijen en winkeliers is het een ‘moetje’. Maar de meeste ondernemers zitten niet echt te wachten op zo’n inspecteur. De workflow wordt verstoord of onderbroken en hoe je het ook wendt of keert: het brengt altijd kosten met zich mee. Toch kun je het ook anders bekijken.

De voordelen van een Scope 10-keuring

Een Scope 10-keuring is niet gratis, dat klopt. En ja, die (aardige!) inspecteur zul je ook op de koop toe moeten nemen. Maar alles bij elkaar is er voor een bedrijf toch heel veel winst te behalen. Sterker nog: ook als de Scope 10 niet verplicht wordt gesteld door jouw brandverzekering, is het een aanrader om je elektrische installaties met enige regelmaat te laten checken. Want:

  • De kosten van een Scope 10-keuring zijn eigenlijk een investering in de veiligheid van je bedrijf. Weten dat je technische installatie op orde is, zorgt voor rust en een gevoel van terechte veiligheid.
  • Je waarborgt er de continuïteit van je bedrijf mee. Want hoe kom je er als bedrijf uit na een brand? Als de verzekeraar uitkeert, betekent dat nog niet dat je binnen twee weken weer up & running bent. Misschien heeft je pand forse schade, kun je je voorraad niet zo snel weer aanvullen of zijn je klanten intussen al geholpen door je concurrent. Je komt er altijd slechter uit. Voorkomen is in dit geval echt altijd beter dan genezen.
  • Wanneer jij aan kunt tonen dat je de brandveiligheid binnen het bedrijf serieus neemt, voorkom je een hoop gedonder met je verzekeringsmaatschappij als er tóch onverhoopt iets misgaat. Want op dat moment wil je gewoon uitgekeerd worden.
  • Je profiteert van prijsvoordeel wanneer je een Scope 8-keuring combineert met een Scope 10-keuring. Daar zit namelijk een bepaalde overlap in. Natuurlijk krijg je wel twee complete rapporten van ons aangeleverd. Daar wordt niet op bezuinigd.

Hoe gaat een Scope 10-keuring in zijn werk?

Een inspecteur van Cequra komt in het bedrijfspand letterlijk alle elektrotechnische installaties keuren. Dat doet hij door visuele waarnemingen, metingen en infraroodscans. Zo’n scan toont aan waar zich eventuele abnormale warmteontwikkeling voordoet. Zo komt hij calamiteiten op het spoor, die anders verborgen zouden blijven tot het moment dat er kortsluiting ontstaat. Alle zekeringen worden doorgemeten. Klappen ze er binnen een paar milliseconde uit als ze overbelast raken?

Na de uitgebreide rondgang door het hele pand, maakt de inspecteur een rapportage op. Hierin staat vermeld wat er onderzocht is en op welke manier dat gedaan is. Daarnaast is er een calamiteitenoverzicht van situaties die verbeterd moeten worden. Er is een fotoreportage gemaakt met een risicobeoordeling en een duidelijke toelichting.

Wanneer je eventuele knelpunten door een elektricien op hebt laten lossen, kun je de foto’s van de nieuwe situatie naar de inspecteur sturen. Die meldt de Scope 10-keuring daarna netjes af bij SCIOS, waardoor je er voor drie jaar weer veilig bijzit.

Een Scope 10-keuring inplannen?

Natuurlijk, dat kan! De inspecteurs van Cequra doen er ieder zo’n 400 per jaar. Ook jouw bedrijf bezoeken we graag. Zorg je dat de koffie klaarstaat? Dan maken we eerst een babbeltje voor we aan het werk gaan.

Scroll naar boven